Štrajk radnika CA

SVIM ZAPOSLENICIMA CROATIA AIRLINESA

Zagreb, 17.5.2013.

Kao što vam je možda već poznato, način pregovaranja Uprave i sindikata HSPP i SKOZ-a je pokazao da Uprava ima nalog za učiniti sve da pogorša stanje i smanji mogućnosti opstojnosti naše firme.

Ovim načinom i razvojem događaja jasno je prikazano da smo svi predviđeni „za odstrel“. Dakle - SVI !!!

To što vi trenutno ne sudjelujete u ovim nastojanjima da se spasi firma, ne oslobađa vas odgovornosti za budućnost.
Samo ako i vi dignete glas protiv uništavanja firme ovakvim nestručnim vodstvom pod kojim god nazivom se prikazivao -bankrot, stečaj, rasprodaja obiteljskog srebra, imamo šansu za opstanak.

SVI SMO MI CROATIA AIRLINES!

Još danas odlučno recite NE vlastitoj pasivnosti (barem u sebi za početak), stvaranju razdora među zaposlenicima CA („običnim i neobičnim“), i u konačnici s namjerom vođenja firme u bankrot.
Pozivamo vas organizirajte se sa svojim sindikalnim vodstvom.

SPASIMO ZAJEDNO CROATIA AIRLINES!

Poziv na aktivnu solidarnost radnicima CA

Zagreb, 14. svibnja 2013.

NAJAVLJEN ŠTRAJK SOLIDARNOSTI S RADNICIMA CA

Na temelju odluke Izvršnog odbora, Novi sindikat danas je najavio pokretanje štrajka solidarnosti sa štrajkom radnika tvrtke Croatia Airlines d. d., koji će započeti u četvrtak 16. svibnja 2013. godine u 7 sati u Zagrebačkom holdingu u podružnicama Zagrebparking, Tržnice Zagreb te Vodoopskrba i odvodnja s ciljem pružanja podrške i aktivnog solidariziranja s borbom radnika poduzeća Croatia Airlines.

Novi sindikat ovime potvrđuje da čvrsto stoji uz radnike i radnice CA koji se trenutno bore za najosnovnija radnička, sindikalna i ljudska prava te poziva i ostale sindikate da organizacijom štrajkova solidarnosti podrže zahtjeve radnika CA i doprinesu jačanju svesindikalne sloge.

- Tanja Mirić, Sindikat kabinskog osoblja:  Stjuardese ne čuće u grmlju pa da ih se jednostavno samo tako sa ceste može pobrati i zaposliti...

- Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata: Osveta uprave jednom sindikatu...

Hrvatska uživo, HTV 1  10.5.2013. 01-06:05

Dnevnik 13.5.2013

- Tanja Mirić, Sindikat kabinskog osoblja: Ukoliko nismo čak i mentalno - ne samo fizički - sposobni ići na avion dužnost nam je da ne odemo...

- Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a: Zatiranje ljudskih i radničkih prava.

- Željko Potočnjak, profesor radnog i socijalnog prava: ...svaki otkaz koji će pasti biti će skuplji nego što je CA izgubila za vrijeme tog događanja na 1. svibanj.

Zagreb, 10. svibnja 2013.

Poziv na aktivnu solidarnost

Nakon prošlotjednog upućivanja liječničkog povjerenstva HZZO-a u provjeru opravdanosti bolovanja dijela kabinskog osoblja zrakoplova poduzeća Croatia Airlines i usprkos činjenici da je liječničko povjerenstvo nakon inspekcije odobrilo nastavak bolovanja radnicama CA, 8. svibnja 2013. Uprava CA ipak je nasla za shodno uputiti u proceduru odluke o 42 redovita otkaza ugovora o radu radnicama kabinskog osoblja zrakoplova. Time Uprava ne samo da gazi stečena radnička i ljudska prava radnika CA, nego i krajnje cinično zloupotrebljava zadnju liniju obrane tih prava koja počiva na pravosuđu, računajući na dug period sudskog procesa i predlažući stavljanje oštećenih radnica u sto nizu platežnu kategoriju kako bi u radnim sporovima potencijalna financijska izloženost tvrtke bila sto manja.

Ovakvo ponašanje Uprave prema radnicima omogućavale su sve dosadašnje vladajuće strukture: štrajk koji su 2011. organizirali radnici CA proglašen je nezakonitim politički motiviranom voljom suda, nakon čega je donesena i sramotna arbitražna odluka kojom im je onemogućeno ustavno pravo na štrajk, a prošle su godine sve stjuardese prisilno upućene na dodatne ginekološke preglede, sto je samo još jedan od načina na koje se kabinsko osoblje sustavno ponižava.

No budući da se akcija otpuštanja kabinskog osoblja događa pod okriljem najave restrukturiranja poduzeća, ne možemo ne primijetiti da briga Uprave o zamjeni kabinskog osoblja osim potiranja osnovnih radničkih i ljudskih prava zorno ukazuje na nastavak prakse nesavjesnog poslovanja, koja je uostalom isključivi izvor problema u kojima se poduzeće nalazi, a nikako prevelika količina radničkih prava u sto država i Uprava CA već dugo nastoje uvjeriti javnost. Naime, ulazeći u svjesno kršenje Ustava i zakona, Uprava CA izlaze se opravdanim tužbama oštećenih radnika cime poduzeće ciljano dovodi u potpuno izvjestan financijski gubitak, a planiranim nuđenjem posla otpuštenim radnicama preko agencija za zapošljavanje želi se dodatno uštedjeti na materijalnim pravima radnika, sto i jest cilj ove akcije.

Kao krajnji dokaz da se u ovom slučaju radi o pokusaju slamanja ne samo radničkih nego i ustavom zagarantiranih prava, sam ministar rada i mirovinskog sustava na zajedničkom sastanku sindikata i Uprave održanom 7. svibnja 2013. najavio je da ce potencijalni štrajk letačkog osoblja CA biti proglašen nelegalnim i prije nego sto je započeo. Ovakva demonstracija moći kakvu Vlada RH i Uprava CA provode nad kabinskim osobljem oduzimajući im pravo na štrajk, bolovanje i sindikalno organiziranje zahtijeva oštru osudu, a izostanak urgentnog i solidarnog djelovanja znaci etabliranje takvog modusa operandi u svim budućim slučajevima radničkog otpora te izravno utiranje puta potpunom slamanju radničkih prava u javnim i privatnim poduzećima u Republici Hrvatskoj.
Stoga od sindikata koji podržavaju akcije radnika CA tražimo da ih podrže na
jedan od sljedećih načina:

1. slanjem pisama podrške SKOZ-u (skoz.board@croatiaairlines.hr),
HSPP-u (zoran.bilic@hspp.hr), SHSZUZ-u (shszuz@shszuz.hr) i Novom sindikatu
(hus.ured.zg@zg.t-com.hr)

2. slanjem protestnih pisama na adrese Uprave CA
(kresimir.kucko@croatiaairlines.hr), premijera RH (predsjednik@vlada.hr),
ministra rada i mirovinskog sustava (mirando.mrsic@mrms.hr), ministra
pomorstva, prometa i infrastrukture (ministar@mppi.hr)

3. organiziranjem protestnih sindikalnih akcija

4. najavom štrajka solidarnosti po najavi štrajka u CA (napomena:
štrajk solidarnosti ne provoditi ukoliko štrajk u CA bude proglašen