AKCIJA SOLIDARNE PODRŠKE BORBI RADNIKA FINVEST CORPA IZ ČABRA

Već više od mjesec dana 62 radnice i radnika poduzeća Finvest Corp iz Čabra štrajkaju zbog sada već osmomjesečne neisplate plaća.

Nakon sedam mjeseci rada bez plaće radnici su se sindikalno organizirali i 25. listopada 2014. odlučili stupiti u zakoniti štrajk tražeći ili isplatu svih zaostalih plaća ili pokretanje stečajnog postupka. S obzirom na okolnosti u kojima se nalaze, stečaj i dalje smatraju najboljim rješenjem budući da ne vjeruju da će ista uprava koja je Finvest Corp opteretila dugom od 98 milijuna kuna htjeti i moći postaviti firmu na zdrave noge putem predstečajne nagodbe, a njihovo nepovjerenje pritom učvršćuju i snažne indicije da plan predstečajne nagodbe vlasnik bazira upravo na gašenju pogona u kojem ovi radnici rade.

Umjesto da odgovorne za ovakvu situaciju kazni, a radnike zaštiti i omogući im da kroz stečaj napokon urede svoj status, državna administracija učinila je upravo suprotno skandaloznom odlukom FINA-e o prihvaćanju zahtjeva poslodavca za pokretanje predstečajne nagodbe na temelju molbe napisane na jednom listu A4 papira i bez ijednog vjerodostojnog dokumenta koji bi tu molbu potkrijepio. Povrh toga, premda je račun firme opterećen nepodmirenim obavezama u iznosu od gotovo 100 milijuna kuna, FINA je račun deblokirala omogućivši tako poslodavcu da i u periodu od idućih 45 dana nesmetano podiže gotovinu za „materijalne troškove“! Time su se, smatramo, i neki dijelovi državne administracije jasno svrstali na stranu kriminala, a protiv radnika koji u tome odbijaju sudjelovati, no jedini u ovom procesu trpe.

Da bi situacija bila tragičnija, u slučaju stečaja postojala je šansa za nastavak rada za dugogodišnjeg poslovnog partnera iz Njemačke, no umjesto korektnog razgovora radnicima je ponuđeno tek da im se od prihoda ostvarenog od stranog partnera isplaćuje plaća u gotovini putem prijeboja potraživanja, dakle bez uplate doprinosa, poreza, rata kredita itd. Jednostavno rečeno, ponuđen im je rad na crno, i iz tog su razloga radnici – iako bez primanja – tu ponudu odbili, ne odustajući od obrane prava na zakonitu isplatu zarađene plaće, a time i temeljnog ljudskog prava na dostojanstven rad.

Smatramo da ovi radnici zaslužuju pažnju i podršku medija i javnosti jer su, za razliku od državne administracije, izabrali pravu stranu – jasno su se postavili protiv podržavanja nezakonitih praksi te se principijelno i savjesno, kao odgovorni sudionici ovog društva, kolektivno usprotivili kršenju zakona i onda kad im je takva odluka doslovno značila egzistenciju. Problem je, međutim, što u svojoj borbi ne mogu ustrajati bez osiguranih osnovnih sredstava za preživljavanje, a njih nakon osmomjesečne neisplate plaća jednostavno nema.

Novi sindikat dosad je uputio poziv predsjedniku Vlade, svim ministrima, svim članovima Hrvatskog sabora te čelnicima FINA-e da, kada već izglasavaju loše zakone i provode ih na nakaradan način, barem ublaže posljedice svojih nedjela te na osobnoj razini sudjeluju u pomoći radnicima uplatom na žiro-račun.

Budući da na poziv nije bilo odaziva, a radnici i sindikat su do kraja postupka predstečajne nagodbe iscrpili formalne mogućnosti za daljnje akcije, molimo sugrađane i sugrađanke koji su u mogućnosti podržati borbu radnika i radnica Finvesta da to učine na jedan od sljedećih načina:

1. širenjem informacije o situaciji u Finvestu i akciji prikupljanja solidarne pomoći,

2. uplatom priloga za radnike na poseban račun Novog sindikata: HR3423600001500176150 (Zagrebačka banka),

3. doniranjem osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, koje će se prikupljati na sljedećim adresama:

u Ravnoj Gori – podružnica Novog sindikata, I. G. Kovačića 178 (kontakt: Snježana Poljančić, 099 5818 383)

u Zagrebu – ured Novog sindikata, Park stara Trešnjevka 2.

Molimo da nam se za sve dodatne informacije obratite na e-mail: hus.ured.zagreb@zg.t-com.hr, tel. 01/3024-191, 3024-244, fax.01/3026-531 ili na e-mail: tomislav.kis.ns@gmail.com, mob: 091/3566-100 – Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.