NAJAVLJEN ŠTRAJK U DJELATNOSTI HUMANITARNOG RAZMINIRANJA

21. 6. 2013.

Danas je u Osijeku održan sastanak predstavnika Novog sindikata, Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja i Samostalnog sindikata Hrvatske, na kojem je oformljen štrajkaški odbor koji će rukovoditi štrajkom radnika u djelatnosti razminiranja najavljenom za srijedu, 26. lipnja 2013. Nakon sastanka štrajkaškog odbora održana je i tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici sindikata govorili o razlozima stupanja u štrajk, kao i o dugogodišnjem nezadovoljstvu radnika zaposlenih u razminiranju uvjetima u djelatnosti.

Štrajk je organiziran kao posljedica propalih pregovora za novi kolektivni ugovor na nacionalnoj razini, tijekom kojih nije usuglašen cijeli niz članaka vezanih uz plaće i ostala materijalna prava. Sindikati su nezadovoljni pristupom Hrvatske udruge poslodavaca procesu kolektivnog pregovaranja, a radnici 27 poduzeća koja su članovi HUP-a spremni su se do daljnjega štrajkom boriti za kolektivni ugovor u koji će biti ugrađena prava koja obiteljima zaposlenih u razminiranju osiguravaju egzistencijalnu sigurnost, a djelatnosti vraćaju zasluženi dignitet.

Pirotehničari i ostali radnici zaposleni u razminiranju s područja cijele Hrvatske u srijedu, 26. lipnja u 9 sati okupit će se na Trgu dr. Franje Tuđmana u Zagrebu odakle će započeti s prosvjednim aktivnostima i poslati poruku poslodavcima da na rad bez kolektivnog ugovora neće pristati.