Novi sindikat upozorio na stanje u razminiranju

21. 8. 2015.

Na tiskovnoj konferenciji koja je danas održana u Zagrebu glavni tajnik Tomislav Kiš i glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata za humanitarno razminiranje Valerijan Tolić upozorili su na pad cijene četvornog metra u razminiranju i zatražili poništenje javnih natječaja na kojima su poslove dobile tvrtke s dampinškim cijenama, za što smatraju da nema potrebe jer je ove godine Hrvatski centar za razminiranje (HCR) osigurao dovoljno novca i posla za sve. Stanje u sektoru razminiranja znatno bi uravnotežilo potpisivanje novog kolektivnog ugovora, što jedan dio poslodavaca odbija učiniti.

"Međusobna borba i nadmetanje poslodavaca u poslovima razminiranja smanjit će sigurnost pirotehničara koji neće moći obavljati svoj težak i opasan posao rasterećeni i koncentrirani, zbog čega među pirotehničarima na terenu već vlada 'uskomešanost'", izjavio je, kako prenosi Dnevnik.hr, Tomislav Kiš i dodao da država uopće nije smjela dozvoliti tržišno natjecanje u razminiranju: "Cijena je na natječajima padala na 5,9 kuna, pa na 4,97 kuna do čak 3,25 kuna po četvornom metru, što je bio znak za uzbunu jer nas sve to podsjeća na stanje prije štrajka pirotehničara 2013. godine".

Predstavnici Novog sindikata, HCR-a i obiju udruga poslodavaca u humanitarnom razminiranju na tu su temu u nastavku dana gostovali i u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo. Prilog i razgovor možete pogledati ovdje s početkom od 6. minute.