Otvoreno pismo - zamolba za intervenciju Ureda predsjednice za spas Badela

 

Poštovana gospođo predsjednice Grabar-Kitarović,

S obzirom na alarmantno stanje u Badelu 1862 d.d. koje prijeti uništenjem i gašenjem ove renomirane zagrebačke, hrvatske i svjetski poznate tvrtke, prisiljeni smo obratiti Vam se u ime zaposlenika Badela 1862 članova sindikata iz te tvrtke koje naš – Novi sindikat zastupa.

U posljednje vrijeme zaposlenici Badela 1862 upozorili su nas na najnovije pokušaje Uprave tvrtke da neposredno pred parlamentarne izbore iskoristi posljednju mogućnost kako bi uništili tvrtku prodajući je strateškom partneru u neprijateljskom preuzimanju. Tom prilikom, prodajući i devastirajući Badel 1862, Uprava tvrtke u sprezi s političkim zaštitnicima iz još aktualne Vlade i nadležnih ministarstava želi iskoristiti posljednju mogućnost kako bi zaradila na provizijama prilikom prodaje tvrtke, bez obzira što će preko 500 radnika trajno ostati bez posla.

Ovo zaključujemo na temelju dvije, najnovije, poslovne odluke sadašnje Uprave Badela 1862:

Prvo: Uprava Badela 1862 započela je s davanjem otkaza radnicima tvrtke iz prodaje pravdajući se racionalizacijom poslovanja i restrukturiranjem, a pozadina je zapravo u tome što se najlikvidniji i ujedno temeljni segment tvrtke (financijsko poslovanje i naplata) želi prodati i ustupiti drugoj tvrtki izvan Badela kako bi se mogle dijeliti provizije i kako bi se omogućilo konačno gašenje tvrtke. Ogromnim naporima Novi sindikat ukazuje na nezakonite radnje, protivi se neopravdanom davanju otkaza dugogodišnjim zaposlenicima sektora domaće prodaje (koji rade na poslovima prodaje jakih alkoholnih pića, vina, bezalkoholnih gaziranih pića i trgovačke robe - neprekidno kod poslodavca od 7 do 35 godina) osobito iz razloga što poslodavac u zadnjih par godina u svim sektorima, osim sektora proizvodnje to jest na srodnim poslovima istovremeno zapošljava tridesetak novih ljudi (mahom iz Centar banke), sve mimo natječaja i bez savjetovanja s radničkim vijećem.

Drugo: Uprava Badela 1862, na čelu s kontroverznim menadžerom Ivom Markotićem (koji je do sad „sahranio“ nekoliko tvrtki) prije nekoliko dana odlučila je zadužiti tvrtku Badel 1862 i kreditno ju opteretiti. Novac od hipotekarnog kredita (oko 10 milijuna eura) proslijedili bi trećoj tvrtki koja bi „kupila“ Badel 1862. O tome bi Uprava Badela 1862 trebala donijeti odluku na sjednici u utorak 15. rujna 2015. Time bi otežali poslovanje novoj Upravi Badela, a novim financijskim opterećenjem dodatno bi se otežala pozicija Badela na tržištu.

Brojne protuzakonitosti i neregularnosti

Pod nejasnim obrazloženjem „postupka utvrđivanja zlouporabe prava“ prekinut je dana 29.7.2013.g. postupak predstečajne nagodbe i to na zahtjev Ministarstva financija – Porezne uprave  (Rješenje FINA, Regionalni centar Zagreb, Nagodbeno vijeće HR03, Klasa:UP-I/110/07/13-01/3325,Ur.br: 04-06-13-3325-320).

Otkazi radnicima i plan restrukturiranja je također protuzakonit, jer taj program nije odobren na Badelovim skupštinama, a radi se o planu kolektivnog viška radnika koji se bazira upravo na Planu financijskog i operativnog restrukturiranja iz postupka prekinute predstečajne nagodbe (web.str. Predstečajne nagodbe, FINA, RC Zagreb 17.3.2015.g.).

Isto tako, zabrinjavajuća je činjenica da na redovnim Badelovim skupštinama zadnjih nekoliko godina ni Uprave ni Nadzorni odbor nisu dobili razrješnice, ali nikakav postupak protiv njih nije pokrenut od strane vlasnika – Države kao ni od strane Državnog odvjetništva. Ovdje naglašavamo da se sve ove protuzakonite i neregularne radnje odvijaju s prešutnim odobravanjem Vlade Zorana Milanovića, s obzirom da je Badel 1862, nominalno u većinskom državnom vlasništvu.

I na kraju, spomenimo da se trenutno očekuje provođenje sudskih presuda koje bi razriješile status oduzetog vlasništva dioničarima i malim dioničarima, nakon čega donošenje ovakvih štetnih odluka više neće biti moguće. Nažalost, dok se čekaju parlamentarni izbori i provođenje pravomoćnih sudskih presuda, sadašnja Uprava odlučila je nanijeti maksimalnu štetu tvrtki Badel 1862.

Visoki trgovački sud tako je 10. 4. 2013. u pravomoćnoj presudi presudio da su odluke o restrukturiranju društva, opozivu i izboru NO-a, donesene na glavnoj skupštini Badela 1862 d.d. 25. 10. 2010. ništetne! Na osnovu ove pravomoćne presude mali dioničari očekuju presudu da je Vlada Republike Hrvatske protuzakonito ušla u vlasničku strukturu Badela 1862 d.d.

U međuvremenu je i Ustavni sud donio dva rješenja kojima se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti HANFA-inih odluka prema Badelu 1862 temeljem Ustava RH i Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Spasite Badel 1862 od uništenja!

Poštovana gospođo predsjednice, od Vas odnosno Vašeg Ureda, očekujemo da se slučaj Badela 1862 d.d. temeljito ispita i svi koji su sudjelovali u uništavanju tvrtke sa 150-godišnjom tradicijom primjereno kazne i odgovaraju za svoja nečasna djela. Badel 1862 d.d. ima proizvodni program i tržište; lider je u branši, pa je krajnje vrijeme da se  poduzmu svi potrebni koraci da tvrtka ponovno postane važan gospodarski subjekt u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Isto tako, molimo Vas da se Vašim ovlastima, autoritetom i statusom maksimalno zauzmete kako bi spasili tvrtku Badel 1862 od uništenja, a time i gubitak preko 500 radnih mjesta!

Unaprijed Vam se zahvaljujemo na pomoći i razumijevanju.

S poštovanjem,

za Novi sindikat

Mario Iveković, predsjednik