POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNIKE STUDENTSKOG CENTRA U ZAGREBU

9. prosinac 2016.

Više od tri tjedna radnice i radnici SC-a u štrajku koji je svakim danom rastao pokazivali su borbenost, odlučnost i dosljednost, uspješno se odupirali pokušajima manipulacija i razbijanja štrajka i svojim primjerom pokazivali da se nemaju čega bojati. Konačno, dokazali su da i manji dio radnika, ali svjestan nužnosti zaštite svojih prava, ustrajan i glasan, može učiniti mnogo.

SC KU.jpg

Nakon 23 dana štrajka, radnice i radnici Studentskog centra u Zagrebu izborili su se za potpisivanje kolektivnog ugovora. Na skupu radnika u prostoru Teatra &td održanom prije samog potpisivanja, zajednički je odlučeno da štrajk prestaje 24. dana štrajka, 9. prosinca, u 13 sati, budući da je potpisivanje bilo dogovoreno za sat vremena ranije.

Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u SC-u u Zagrebu i sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak potpisali su u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića prvi Kolektivni ugovor u povijesti te institucije, nakon čega su radnici prekinuli štrajk.

Predsjednica štrajkaškog odbora Biserka Sertić rekla je da se KU-om osigurava očuvanje postojećih prava radnika, a da će se o primjeni materijalnih prava kao što su božićnica, regres, uskrsnice i ostalo, koja su navedena u KU-u, početi pregovarati u zadnjem tromjesečju iduće godine.

Novi sindikat pružao je punu, stručnu, solidarnu, prijateljsku i bezuvjetnu podršku štrajkaškom zahtjevu i svim štrajkaškim aktivnostima koji su se provodili tijekom ovoga štrajka.