Potpisan Kolektivni ugovor u tvrtki Mungos razminiranje d.o.o.

 

 Danas je u općini Okučani potpisan Kolektivni ugovor za pirotehničare tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. U Vijećnici Općine Okučani predstavnici sindikata zaposlenika trgovačkog društva Mungos razminiranje  potpisali su Kolektivni ugovor s direktorom trgovačkog društva Mungos razminiranje, Damirom Magdićem. Time je ujedno i okončan prosvjed pirotehničara ove tvrtke koji je trajao više tjedana . Potpisivanju ovog ugovora nazočili su Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić,  pomoćnica ministra Lidija Pelivan Stipetić, župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić,  načelnik općine Okučani Aca Vidaković i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

 

Put prema granskom kolektivnom ugovoru

Prvi je ovo korak u rješavanju problema vezanih za struku razminiranja, a očekuje se i skoro potpisivanje granskog kolektivnog ugovora kojim će biti obuhvaćeni svi pirotehničari, njih preko 600.

Predsjednik Novog sindikata  Mario Iveković istaknuo je kako ovaj Kolektivni ugovor smatra iznimno važnim ne samo za Mungose nego i za cjelokupnu djelatnost razminiranja.

''Zadnjih 15 godina česti su bili štrajkovi. Ovo je prvi put da se netko s visoke razine vlade osvrnuo na ovaj problem'', istaknuo je. ''Ove godine imali smo stupanje na snagu zakona kojim je pirotehničarima ograničena gornja kvadartura koju mogu razminirati. Kolektivni ugovor je drugi korak, a treći se nadam da će biti  potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Mi smo potpisali sporazum u kojem se ministar unutarnjih poslova obvezao da će nam pomoći da dođemo do toga. Zahvaljujemo na podršci. Mislim da imamo dovoljno vremena da te odnose uredimo'', kazao je Iveković. 

Budući da su svi pirotehničari zaslužili ovakve uvjete koje smo dogovorili za Mungose, Novi sindikat već slijedeći tjedan kreće s inicijativnom za sklapanje granskog kolektivnog ugovora u razminiranju, a očekujemo puno ostvarenje premijerovog i ministrovog obećanja i pomoći u skorim pregovorima za taj ugovor.

 

Podrška premijera Oreškovića i ministra Orepića

Premijer Tihomir Orešković  zahvalio je svima koji rade častan posao pirotehničara, te izrazio želju u uspjeh u rješavanju problema preostalog teritorija Republike Hrvatske koji se nalazi pod minama. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smatra kako je ovdje riječ o zaštiti javnog interesa. Prema riječima ministra Orepića Kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. rujna ove godine ima cilj zaštititi one koji rade konkretan posao, a ne one koji kroz taj posao na razne načine žele izvući novac. “Napominjem da u ovom trenutku imate oko 550 ljudi koji neposredno razminiravaju, a imate 47 firmi koje se s tim bave. Otprilike odnos jedan radi, dvojica crpe te ljude koji rade. Mi ćemo te odnose promijeniti i budite uvjereni dok sam ja tu, tako će to djelovati, ” zaključio je ministar Orepić.

                                                                                                       

Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora, predstavnici Vlade i sindikata su obišli štand trgovačkog društva Mungos i Hrvatskog centra za razminiranje, a kojom prilikom su naši pirotheničari prezentirali opremu i podatke vezane uz protuminsku djelatnost u Republici Hrvatskoj.

 

Novi sindikat zahvaljuje svima koji su dali podršku pirotehničarima tijekom prosvjeda i višetjednog štrajka i svim medijima čije je kvalitetno izvještavanje doprinjelo širokoj podršci na svim razinama.