POTPISAN KU ZA JUNP PLITVIČKA JEZERA

9.4. 2014.

Dana 8. travnja 2014., na dan 65. godišnjice osnutka nacionalnog parka, nakon višemjesečnih pregovora svečano je potpisan kolektivni ugovor za Nacionalni park Plitvička jezera. Uz Novi sindikat, kolektivni ugovor sa strane sindikata potpisali su Sindikat turizma i ugostiteljstva Hrvatske, Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. U ime Novog sindikata KU je potpisao sindikalni povjerenik Nikola Magdić.

- Što se tiče pregovaranja, ja ovo ocjenjujem jednim ogromnim korakom i uspjehom sindikata u NP-u. Sada prvi put imamo cjelovit KU i to je jako dobro. Mogu reći da su pregovori bili dosta teški i nekad dugotrajni, ali uz obostrano razumijevanje mi smo došli do rezultata koji su malo drugačiji nego što su u drugim javnim službama i to je isto tako dobro jer NP i zaposlenici NP-a imaju, u svakom slučaju, drugačiji specifikum. Ono što malo otežava i baca malu sjenu na kolektivne pregovore je kada država svojim odlukama i svojim uredbama poništava određene rezultate KU i ja mislim da to nije dobro. Svi zajedno moramo raditi za dobrobit Parka i za dobrobit zaposlenika u Parku, za dobrobit i očuvanje prirode koju smo dužni sačuvati ne samo za vrijeme našeg života nego i puno, puno dalje. Mogu reći na kraju da sam zadovoljan i sretan ovim činom, rekao je član pregovaračkog odbora i glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš za portal Likaplus.hr, uz napomenu da Novi sindikat ne želi da se na JUNP Plitvička jezera primjenjuje brijunski model.

Foto: Ivan Klekar