Sastanak Štrajkaškog odbora s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem

11.7. 2016.

Nakon skoro tjedan dana štrajka pirotehničara tvrtke Mungos razminiranje d.o.o., Novi sindikat je organizirao prosvjed na Markovom trgu kroz koji zahtjeva uključivanje Vlade RH u rješavanje problema pirotehničara tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. , a prosvjed će trajati svaki dan od 10-14 sati na Markovom trgu i to sve do sklapanja kolektivnog ugovora. Prvog dana prosvjeda predstavnike Novog  sindikata i članove Štrajkaškog odbora primio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Nakon održanog sastanka s premijerom Oreškovićem, možemo zaključiti kako premijer podržava naš zahtjev za sklapanjem kolektivnog ugovora, a za sutra, 12.7. je najavljeno i obećano kako će ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić održati razgovor i sastanak s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) na kojem bi se mogla donijeti konačna i dugo očekivana odluka o rješenju ove situacije. Nakon prvog dana prosvjeda i održanog sastanka možemo reći kako imamo podršku Vlade, ali biti ćemo u štrajku i u prosvjedu s pirotehničarima na Markovom trgu sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše, Za Novi sindikat podrška je jedno, a potpisivanje kolektivnog ugovora je njezin konkretan i konačan dokaz.

Ipak, nadamo se da bi do toga potpisa moglo doći u utorak ili srijedu ili će se pak do tada vidjeti da postoji netko tko unatoč podršci Vlade smatra da može i dalje sprječavati potpisivanje kolektivnog ugovora. Stoga, ostajemo i sljedećih dana na Markovom trgu budući da usmena podrška još uvijek nije i potpisani kolektivni ugovor te smo i dalje u štrajku zbog kolektivnog ugovora i ispunjenja štrajkaških zahtjeva i nećemo posustati samo radi dobivanja usmene potpore ili izjava. Zahvaljujemo premijeru na podršci i vjerujemo da se u kratkom vremenu ona može pretočiti u potpisivanje kolektivnog ugovora od strane onih koji taj potpis trebaju dati.