Zašto se sastajemo s klubovima zastupnika i što želimo postići u Hrvatskom saboru?

25.1.2017.

Da ukratko podsjetimo, na području protuminskog djelovanja potpisan je Kolektivni ugovor za tvrtku Mungos razminiranje d.o.o., dok granski kolektivni ugovor za djelatnost protuminskog djelovanja, iako u principu usuglašen između dviju udruga poslodavaca i sva tri sindikata, nije potpisan. Smatramo da se razlog ne potpisivanja granskog kolektivnog ugovora može sažeti u jednoj konstataciji, a ta konstatacija je kako država nije osigurala ekonomske uvjete, a koji bi uvjeti mogli garantirati mogućnost ispunjenja stavki iz granskog kolektivnog ugovora. Napominjemo da su volju za postizanjem dogovora između socijalnih partnera, te za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora načelno i deklarativno pokazali aktualni ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje. Najvažnije postignuće granskog kolektivnog ugovora bila bi odredba koja bi omogućila to da plaće pirotehničara više ne bi ovisile o broju radnih dana, već bi plaće bile fiksno određene za obračunsko razdoblje od mjesec dana.

Sindikati i udruge poslodavaca obvezali su se da će usuglasiti koji su to ekonomski preduvjeti koji bi mogli garantirati ispunjenje navedene odredbe granskog kolektivnog ugovora, a što su i učinili. Međutim, iako je do tada komunikacija s Ministarstvom unutarnjih poslova bila promptna i korektna, ona je sada prestala iz razloga jer se Ministarstvo počelo oglušavati na naše zahtjeve za održavanjem sastanka na ovu temu. Hrvatski centar za razminiranje je, pak, nakon zaprimljenih izračuna zatražio određeno vrijeme kako bi proučio izračune, te sada, po našem stavu, s time odugovlači dok u međuvremenu raspisuje natječaje za razminiranje po cijenama koje su za polovicu do jedne  trećine niže od cijena koje pokazuju usuglašeni izračuni. Na navedeni način Hrvatski centar za razminiranje onemogučava sklapanje granskog kolektivnog ugovora za drugu polovicu 2017. godine.

Kod klubova zastupnika Hrvatskog sabora lobiramo s ciljem da se na dnevni red sjednice Hrvatskog sabora uvrsti i raspravi točka dnevnog reda koja bi nosila naziv “situacija u protuminskom djelovanju”. Željeli bismo da se zastupnici u Hrvatskom saboru kao izabrani predstavnici naroda politički opredijele između dvije osnovne moguće opcije, a to su ili pod a) da se, za isti iznos novaca na godišnjoj razini, razminira više kvadratnih metara područja Republike Hrvatske ali uz nesigurniji rad pirotehničara ili pod b) da se, za isti iznos novaca na godišnjoj razini, razminira manji broj kvadratnih metara ali da, pritom, rad pirotehničara bude sigurniji. Također tražimo da se politički odrede o najnižoj cijeni za razminirani kvadratni metar područja Repubile Hrvatske.

Sukladno navedenom, uputili smo dopise sa zahtjevima za sastanak svim saborskim klubovima zastupnika, te predsjedniku Sabora. Kod kluba zastupnika Hrvatske seljačke stranke bili smo na sastanku u petak 20.01., te smo od njih dobili punu podršku i uvjerenje da će podržati naš zahtjev za stavljanjem navedene točke na dnevni red sjednice Hrvatskog sabora. Isti dan primjeni smo i u klub zastupnika SDP Hrvatske s identičnim rezultatom. Također smo u petak primjeni u klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku gdje smo također naišli na puno razumijevanje i punu podršku. U četvrtak 26.01. primjeni smo i u klub zastupnika MOST-a, klub zastupnika nacionalnih manjina, te klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, a od svih smo naišli na podršku. Kod kluba zastupnika HDZ-a, te u uredu predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova zakazan je sastanak 01.02. u Hrvatskom saboru, a četvrtak 02.02. imamo još dogovorene sastanake s klubovima HSLS, HDS Ii HDSSB-a.

Zaključno, budući da broj zastupnika koji nam je izrazio podršku prelazi broj od jedne polovice ukupnog broja zastupnika u Hrvatskom saboru, pozitivno smo optimistični da će situacija u protuminskom djelovanju pronači svoje mjesto na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora.

Fotografija Novi sindikat.  Fotografija Novi sindikat.  Fotografija Novi sindikat.  Fotografija Novi sindikat.