.

Slikovni rezultat za Å¡trajk

USPJEH ŠTRAJKA U LEISTRITZ TURBINSKE KOMPOMENTE BELIŠĆE d.o.o.

POTPISAN SPORAZUM O UVJETIMA O PREKIDU ŠTRAJKA

Fotografija Novi sindikat.

Radnici Leistritz turbinske komponente d.o.o. Belišće danas 14.9.  u 6 sati vratili su se na svoja radna mjesta i prekinuli štrajk. Na sastanku s predstavnicima Uprave, koju su činili Anja Wendling i Sven Nieper i direktorom firme Zoranom Pepićem, postignut je dogovor i potpisan sporazum o prekidu štrajka.  Glavni zahtjev štrajkaša, povećanje osnovice plaće je ispunjen. To za radnike znači povećanje osnovne plaće koja sada može rasti po stupnjevima napredovanja, počevši od minimalca za radnike koji su tek zaposleni pa do 6. grupe čija će osnovica biti 5000 kuna. Uz to, plaća može rasti dodatno kao i prije budući da sistem stimulacija ostaje kakav je bio, tj. iznos stimulacija se ne smanjuje u korist plaće što je bio prvotni zahtjev. Dogovorena nova plaća počinje se isplaćivati 1. listopada 2018.

Dogovoreno je i da radnik može raditi samo dvije subote u mjesecu, a druge dvije samo ako na to pristane. Povećan je broj dana godišnjeg odmora za radnike roditelje, kao i dodatak za rad subotom, naknada za bolovanje i iznos prigodnih nagrada (božićnica, uskrsnica, regres, dar za djecu). Naši štrajkaši su izborili da im se plate tri dana štrajka, a poslodavac je odustao od tužbe za nezakoniti štrajk na Županijskom sudu u Osijeku. Izborena prava vrijede za radna mjesta na kojima su zaposleni članovi Novog sindikata. O daljnjem poboljšanju zahtjeva Novi sindikat će nastaviti pregovarati u nastavku kolektivnih pregovora.

Želimo da ovaj štrajk bude i poziv na organiziranje radnicima drugih tvrtki u Belišću i cijeloj Slavoniji - radnici Leistritza pokazali su da se za bolje uvjete rada itekako vrijedi boriti i da se može izboriti.