SUD ODBACIO TUŽBU HUP-a, PIROTEHNIČARI ULAZE U OSMI DAN ŠTRAJKA I OTVARAJU MEDIJIMA VRATA KAMPA

3. 7. 2013.

Nakon što je jučer, 2. srpnja na Županijskom sudu u Zagrebu odbačena tužba HUP-a kojom su poslodavci pokušali osporiti legalnost štrajka radnika u razminiranju, štrajk pirotehničara ulazi u osmi dan. Sud je odbacio tužbu poslodavaca prema čijem se tumačenju štrajk ne bi smio održavati u Zagrebu nego striktno na radnim mjestima pirotehničara, što su de facto minska polja diljem Hrvatske.

Jučer je u poslijepodnevnim satima u Uredu za razminiranje Vlade RH održan još jedan u nizu sastanaka štrajkaškog odbora s predstavnicima HUP-a na kojem nije došlo do pomaka u stajalištima poslodavaca. Poslodavci su ponovili ranije iznesenu ponudu da se usvoje odredbe iz starog kolektivnog ugovora, no pirotehničari ne odstupaju od zahtjeva za povećanjem materijalnih prava i odbacuju tvrdnje HUP-a da je nemoguće održati poslovanje čak i uz isplatu plaća po starom kolektivnom ugovoru, jer kako je onda moguće da neki poslodavci uredno isplaćuju plaće koje su čak i veće od onih utvrđenih starim kolektivnim ugovorom, a i dalje normalno posluju?

Od srijede, 3. srpnja u 9 sati ujutro pirotehničari će otvoriti vrata svog kampa i s medijima podijeliti osobne razloge zbog kojih ustraju u štrajku te govoriti o egzistencijalnim problemima s kojima se moraju nositi uzdržavajući obitelji u uvjetima posvemašnje nesigurnosti svojih radnih mjesta.